"Başına bir iş geldiğinde:
'Şayet şöyle yapsaydım, şöyle olurdu' deme.
Fakat 'Bu Allah´ın takdiridir ki, öyle olmasını diledi ve öyle yaptı' de. Çünkü keşkeler, şeytanın vesvese ve kandırmalarına yol açar." (Muslim - 2664)
Rabbimin adıyla başlarım...
Yaz kış evimizde en çok tüketilen,en çok pişen ve aile fertlerinin hayır demediği tek çorba domates çorbasıdır.Önceden domates çorbasına sütlü terbiye ekleyerek hazırlıyordum.Artık sadece süt ekliyorum,yumurta kullanmıyorum.Yumurtanın eksikliği hiç hissedilmiyor.Terbiye hazırlanmadan, yapılan bir domates çorbası tarifi isteyenler ve yumurta kullanmak istemeyenler için,bu domates çorbası tarifi ideal.Gelin,püf noktaları,alternatif pişirme önerileri ile beraber yumurtalı terbiye eklemeden,domates çorbasını nasıl hazırlıyorum anlatmaya çalışayım...
MALZEMELER
4-5 adet olgun domates,
yeteri kadar su,
tereyağı ve zeytinyağı,
1 çay bardağı süt,1 su bardağına da çıkarılabilir,
2 yemek kaşığı tepeli un,
kuru nane,toz karabiber,tuz,
NASIL HAZIRLANIR?
♥domatesleri,kabuklarının kolay soyulması için,sıcak suya atıp 3-4 dak.bekletin,sonra kabuklarını soyup 2 veya 4 parçaya bölüp tencereye alın,üzerlerine gelecek kadar su ilave edip en az 20 dak.kaynatın,
♥pişen domatesleri suyu ile beraber blendırdan geçirin,
♥karışımı,sık delikli olmayan bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerinden arındırın,
♥tencereye az miktar tereyağı ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını ve unu koyup bir kaç dak.unu kavurun,
♥unu karıştırırken,domatesli karışımı ilave edip unun topaklaşmaması için iyice karıştırın,
♥sütü ve diğer malzemeleri de ilave edip hepsini karıştırın,kıvamı koyu ise biraz daha süt veya hem süt hem su,veya sadece su ilave edip kıvamını ayarlayın,tadına bakıp tuzunu,ayarlayın,
♥bir iki taşım kaynayan çorbanın altını kapatın,çorbamız servise hazırdır,afiyet olsun,diliniz ve haliniz hep şükürlü olsun.
1)Az miktar bir suda haşlayıp pişirdiğiniz 2-3 yemek kaşığı tel şehriyeyi çorbaya ilave edip şehriyeli domates çorbası hazırlayabilirsiniz.
Son aşamada şehriyeyi atıp pişirmeye çalışmayın,domates ve diğer malzemelerle beraber olunca şehriye geç pişiyor,en kolayı ayrı bir yerde şehriyeyi pişirip,pişirdiğiniz suyu ile beraber son aşamada çorbaya ilave etmektir.Bu yöntemi şehriye kullandığınız,bütün çorbalar için öneririm.
2)Domates çorbası için kullanacağınız domatesler en olgun ve en kırmızılarından ve mevsiminde olan domateslerden olsun.Kışın domates çorbası hazırlamak için,birer seferlik hazırladığınız soyulmuş domatesleri buzdolabı poşetinde dondurucuda muhafaza edip,istediğiniz zaman aynı işlemleri yaparak kullanabilirsiniz.
3)Domates çorbasında kullanılan süt,domatesin ekşiliğini azaltıp çorbanın lezzetini artıran bir malzemedir.Çorbanızın ekşilik oranına göre süt miktarını ayarlayabilirsiniz.
4)Domates çorbasını servis yaparken,bayat ekmekleri küçük doğrayıp az zeytinyağında tavada veya fırında hafif kızartarak çorbanın üzerine ekleyip servis yapabilirsiniz.Ayrıca domates çorbasının üzerine bir miktar kaşar rendeleyip serperek de çorbanızı,servis yapabilirsiniz.
***
Resimlerde arka planda görülen iki kavanoz,bu yıl hazırladığım pul biber ve domates ununa ait.Hem pulbiber,hemde domates unu son hallerini blendırda çekilerek aldılar.
Kahvaltılarda ve bir çok yerde kullanabileceğiniz nefisss domates ununu nasıl hazırladığımı hatırlamak isteyenler BURAYA TIKLAYABİLİRLER.
Bu yıl pul biber için,salçalık kırmızı biberleri(kapya biber)yıkayıp,çekirdeklerinden ayırdıktan sonra, küçük parçalar halinde doğrayarak kuruttum.Az miktarda iyice olgunlaşıp kızarmış cin biber de kurutup hepsini beraber blendırdan çektim.Bu şekilde pulbiberin hepsi acı oldu.
Pulbiberi nasıl hazırladığımı hatırlamak isteyenler BURAYA TIKLAYABİLİRLER.
Bu konu ile alakali daha fazla yazi bulabileceginiz tavsiye ettigimiz bir internet kaynagi : kolay çorbalar
No comments:
Post a Comment